Feeds:
Posts
Comments

Archive for April, 2009

campro oh campro!

campro oh campro.. 

aku nak share sket pasal kete campro ni, particularly yang bernama waja…

tahukah anda kereta waja campro ni mempunyai ciri-ciri keselamatan yang amat selamat sehinggakan boleh memeningkan tuan punya kete? 

td gi hantar kereta utk dicarwashkan kat wakaf che yeh. sementara nak tunggu kete siap dibasuh, kitorang pusing2 la pasar tu kejap.. bila nak amik kete tu, tukang basuh kete cakap.. ” abe, bakpo keto tu toksey start injin?” alamak.. aku terus je meluru ke kete, ingatkan diorang dah letak gear kat ‘D’. sebab dulu masa kat melaka aku penah kecohkan encik zul. time tu kat hotel equatorial. bila nak start enjin, tak boleh plak.. rupanya aku dah letak gear kat posisi ‘D’. memang la takleh start. kena letak kat ‘P’ or ‘N’.

bila aku masuk kete, try start enjin, memang takleh idop.. aku nak nervous. sedangkan alarm, horn, radio and aircond boleh plak idup. takdo masalah.. kitorang semua dah muka pucat.. time ni jugak la nak buat hal. padahal esoknya is the biggest event of my life..

my bro call kwn dia mekanik kat kuching, mintak pendapat.. siap suh cabut wayar itu ini and by pass itu ini and sambung itu ini.. aku call lak bakal birasku yg keje proton ittew.. dia datang ke situ. siap call Proton I-Care and AAM utk datang cek.

tukang basuh tu pun mula bercerita, dia takleh nak start enjin. kena tolak kete ke sana sini lepas basuh tu. huhuhu.. kesian plak.. then nak dijadikan cerita, dia call la plak kawan dia utk tlg tgk2 kan.. bila kawan dia si mekanik tu datang, dia tgk kunci, dia tanya, bakpo patoh gini (lebey kurang arr).. cover kunci tu memang patah dah sblm ni.. cuma tak dan je nakgi tukar baru.. dia bgtau, ada satu chip dalam cover kunci tu yg hilang. tanpa chip tu, kete memang takleh start…

kitorang pun mulalah mencari sana sini utk sekeping chip. mind u, tempat tu tempat orang basuh kete okkayyy.. dah la gelap.. menggunapakai cahaya malap dari tempat basuh kete and henpon je..  kunci spare plak takda.. kacau tull..

dekat nak stengah jam kitorang mencari.. dah give up dah time tu. tinggal nak tunggu orang Proton I-Care and AAM datang je.. rokok dah hisap stengah kotak dah.. (hisap memain je, sebab gabra)..

dipendekkan cerita, ada sorang kakak tu terpandang la chip kecik tu kat atas lopak air.. hua hua hua… syukur sesangat bila dah nampak chip tu…

bila pasang balik chip tu kat cover kunci, kete pon dah boleh start… baru lah ku tahu, sebijik chp tu je boleh menyebabkan waja ku nyaris tak balik kolumpo.. hehehe…

so kawan2.. sape yg pakai kete campro, hati2 la jgn sampai hilang plak menatang kecik tu.. kalo cover kunci (jenis yg kunci skali dengan alarm.. satu badan) tu pecah, cepat2 la solotep kan or gi tukar yg baru..

bak kata sepupu ku.. “54 tahun aku idup, baru la first time nengok penyakit kereta macam ni”

Read Full Post »

Ceronotnyeee….

wah, lagi beberapa hari saja lagi.. berdebar? hmmm.. satu pertanyaan yang tidak mungkin aku jawab kalo ditanya.. kenapa? lagi mau tanya ka?

my mum sampai dari kuching pada hari jumaat lepas. malam tadi sibuk mengangkat barang2 untuk dipindah masuk ke rumah baru. nasib baik la mak ada utk supervise.. kalo tak, memang malas rasanya nak mengangkat2 ni.. pagi tadi pun sibuk menyelesaikan semua barang2 ittew.. by noon, 99% barang sudah di bawa masuk ke rumah baru ini.. takda la baru pon, aku masuk umah sewa MySayang.com je. echah rela berkorban pindah ke rumah lain. thanx adeq!! 

my mum masak mee kari tengahari tadi. tapi tak sempat makan banyak pon sebab aku kena gi NIOSH, kena g tengok2 pendaftaran budak2 kursus yang start hari ni. balik2 petang tadi pukul 5.30, tengok rumah dah kemas.. barang2 semua dah disimpan. just nak pasang balik katil je. lepas assemble katil tadi, lega sket sebab at least malam ni mak boleh tido atas katil queen size tu. takda la bentang tilam nipis atas lantai je. selesa sket..

lepas hantar nolee gi klia tadi, kami terus balik rumah tanpa menyinggah ke mana2 sebab dah penat giler seharian mengerjakan barang2 aku yang memang banyak ittew.. kesian gak tgk mak, dalam kete terlena je.. bagus gak dia tertido. at least hilang kejap penatnya. and takda la dia bising2 aku bawak laju tadi. huhu…

mlm ni aku tido kat ‘rumah baru’. tido malam ni akan jadi lebih selesa sebab dalam bilik dah pasang air-cond.. dunia makin panas sekarang.. 

esok aku akan usahakan mengepos kad-kad jemputan yang terakhir.. sape2 yang tak dapat kad, aku n MySayang.com mintak maaf la banyak2. bukan kami tak nak bagi or terlepas pandang, tapi sebab terlalu sibuk sebelum ni.. tapi korang datanglah kenduri tu, walaupun tak sampai kad jemputan coz dalam hati memang kami dah jemput semua yang dikenali. ahaks… sape2 yang menerima kad tu by post, sowie coz tak sempat nak bagi by hand..

lepas kawen ni, aku harap sangat2 aku akan berubah ke arah yang lebih baik. ye la, dah ada tanggungjawab ni, kena la jadi orang yang baik kan? hehe.. semoga tabiat2 yang buruk2 tu, mudah untuk aku tinggalkan.. 

oh ya, mungkin ini lah post terakhir aku untuk hari ini, untuk minggu ini, untuk bulan ini.. dan untuk kali yang terakhir sebagai orang bujang, insyaAllah.. aku akan bertolak ke kelantan pada hari selasa 28 hb dan akan kembali ke sini pada 5hb.. 

kepada u’olls, doakan yang terbaik sahaja untuk kami berdua.. 

we love u!

Read Full Post »

Goodbye Sir

hari ini, terima berita yang kurang enak.. my keyesyu naik pangkat.. good for him coz dpt elaun memangku turus III, but bad news for us, the young officers yang “directly” under him… 

he is a good leader.. throughout the years keje dengan dia, lots of experience dia share dengan kami. he put his trust in us, mould us to become good officers, who can stand tall with him.. and who can talk on his behalf..

datuk, we, at 7th floor, especially the Operation Room’s team, wish you all the best in your new office, and hope that you will not forget us, although often we couldn’t fulfill your expectations. you have been a great guidance to us and hope that your new ministry will also benefit from your leadership… 

**kalo di offer transfer ke kementerian ittew, akan ku pertimbangkan.. hahaha

Read Full Post »

yak aa aww… I like her new style… Stylo beb…

Read Full Post »

ngeeeee……

wow.. semakin berdebar-debar… hehehe.. tak lama lagi ni abang kakak oiii… preparation tak sehebat mana pon.. hopefully nanti semuanya akan berjalan dengan lancar..

kad kat opis dah disiapkan (sebahagian kecil je). cuma tunggu masa yang sesuai untuk diedarkan.. kad untuk kawan2 masih lagi dalam proses finalizing namelist.. heheh.. sowie u’ollsss.. kad lambat sampai sket.. kepada yang tak sempat dihantar kad tu, tolong la ambil maklum yang kitorang memang nak invite u’ollss.. tapi tak dapek nak send kad lagi.. so, hadir-hadirkan lah diri anda yeks….

kehidupan di opis semakin mencabar.. sejak keyesyu mengadu kat semua ketua jabatan yang aku lari darinya, aku didatangi oleh ramai ketua jabatan dan dinasihatkan agar kembali ke jalan keyesyu. ahakhakhak… bak kata orang swak.. “sik ku betah”.. tapi memandangkan apa yang berlaku dalam mesyuarat panel pembangunan sumber manusia kat opis, aku akur jugak.. hari tu aku gi jumpa keyesyu mintak ampun dan maap dari ujung rambut ke ujung kaki.. lepas tu terus aku kena assign jadi ketua bilik operasi.. hadoiii.. memang amik kesempatan tull la orang tua tu.. akibatnya, kehidupan sosial aku kembali diragut… pagi2 dah kena mengadap keyesyu… petang2 kena balik kol 7 @ 8… memang tak jumpa matahari la aku.. bekfes and lunch pon dah selalu jarang sgt dengan MySayang.com. tak tau la dia terasa ke tak..

aku dah mintak cuti 3 minggu utk preparation membina sebuah masjid.. bukan senang wooo nak bina masjid.. kena cari tapak yang sesuai, pastu kena cari arkitek yang mahir.. pastu appoint kontraktor.. beli batu bata, simen, cat, kelengkapan masjid… sebab tu la kena cuti panjang.. hahaha.. masa aku jolok borang cuti aku kat pengarah, dia tak berani nak sign sebab katanya aku cuti lama sangat.. what the **tuutttt**.. aku bukan bercuti nak rehat kat umah.. aku nak buat ibadah laa… tu pon nak berkira… so aku pon ngadu kat keyesyu (sebab dia dah amik kesempatan ke atas diriku dulu).. dia ok je… so either boss aku sign ke tak borang cuti tu, aku tetap akan CUTI!!!

for the last 3 weeks, aku makan nasi kerabu utk breakfast and lunch.. macam belum jemu lagi.. semua hairan nape aku leh makan nasi kerabu je tiap2 hari.. jawapannya.. aku fed-up dengan makanan yang dijual kat cafe bawah tu.. tak menarik langsung.. so tiap kali aku pikir nak makan, mesti aku jadi pening.. last2, aku pesan je nasi kerabu n teh o ais (wajib – kalo tak, mengamok satu hari) kat staff aku… seb baik la dia ni tak berkira… badan pon nak naik kerabu dah skarang.. risau tull.. takut kerusi atas pentas nanti jadi tak muat…

dah lah.. tak larat nak membebel panjang2.. nanti korang tanak baca laks.. hahaha.. ok u’ollss.. i nak tido sekarang.. nak menjaga kejelitaan sepanjang hayat.. see ya!…

Read Full Post »

scan0002

scan0003

scan0006

scan0004

scan0005

Read Full Post »

Pengumuman….

Kad sudah siap. Please email me korang punye address. Sesape yang tanak kad, leh email me korang nya henpon ni. Aku sms je.. Hehe

mohdsani@mohr.gov.my

Read Full Post »