Feeds:
Posts
Comments

Archive for September, 2008

Kembali ke sisi

saya sudah berada di rumah terchenta di kuching! ya, bagi sesiapa yang belum ketahuan, saya warganegara sarawak, bumi bertuah. kenapa bertuah? sebab sarawak mempunyai seorang warganegara yang begitu best seperti saya. ahahaha

saya sampai di kuching lebih kurang 10 minit sebelum waktu berbuka tadi. AK5200 berlepas daripada LCCT, kuala lumpur pada jam 4.45 petang tadi, selepas didelaykan oleh seorang penumpang yang gagal menghadirkan diri di dalam kapal terbang. luggage nya terpaksa dikeluarkan daripada perut pesawat selepas usaha mencari penumpang berkenaan menemui jalan buntu.

sepanjang penerbangan, saya mengambil kesempatan mengucapkan selamat jalan menidurkan diri kepenatan. pagi tadi saya masuk ofis kejap. memang tak amik cuti pon hari ni. lepas mintak staf punchkan card, saya masuk opis pkl 11 pagi. pkl 12 lebih, saya dah keluar untuk ke LCCT. terima kasih kepada encik zafadibo yang sudi menghantar saya dan adik saya ke LCCT.

sengal sungguh pihak air asia yang ikut suka hati mak bapak dia menukar kaunter check in. sepatutnya kami check in kat kaunter 29. saya dah beratur punya lah lama, kalau ikut giliran, no 2 di hadapan. dah lebih 20 minit behind schedule, akhirnya kaunter lain yang dibuka untuk check in. terpaksa la beratur sekali lagi, kali ini berada di barisan belakang. dah la tu, orang yang jaga kaunter tu boleh marah saya sebab nombor IC takda dalam sistem. bongok kan? sistem dia yang bodoh, dia nak salahkan orang lain lak. pulak tu, dia tanak check itenary yang saya dah bagi skali dengan kad pengenalan. stupiditos. nasib baik saya berpuasa. kalau tak, mau tutup syarikat penerbangan tu.

xpress boarding memang best di kala ini. belum pon announcement flight tu dibuat, orang dah beratur panjang nak board plane. kalo takda express boarding pass, memang konpom akan jadi orang yang paling last untuk naik pesawat. lane utk express boarders diasingkan so kitorang takda la berebut macam orang lain. ala, RM20 je. stewardess air asia memang menawan. huhuhu… itu sahaja yang boleh dikatakan.

kat airport kuching, bonda dan kanda dah sedia menunggu. kitorang berbuka puasa kat McDonald KIA yang baru sahaja dibuka. lepas berbuka, kitorang pun gerak balik ke rumah. best best… rindu kat rumah ni. kalau tak orang yang terchenta menunggu di sana, memang saya tanak balik ke tanah semenanjung. hehehehe… ya ampunnnnn….

esok raya. walaupun tak tengok pon pengumuman tarikh 1 syawal tadi, tapi saya tau, memang esok raya. kalo tak raya pon, saya akan raya jugak. esok pepagi akan ke surau bersembahyang aidilfitri, kemudian seperti tahun2 yang lepas, kami sekeluarga akan menziarahi pusara ayah. setahun sekali balik kampung, setahun sekali itu jugak ke pusara ayah. tapi ingatan ini tidak pernah terlepas mengingati seorang insan yang begitu meninggalkan kesan di dalam kehidupan saya.

semoga syawal ini akan membawa perubahan yang positif dalam kehidupan saya sebagai hambaNya. itu tekad saya….

Read Full Post »

Tatkala Takda Keja Kat Opis

bila duit dah banyak, tak tau nak buat ape dengan duit tu…

ini suasana office ku di pagi isnin, 29 sept 08..

bila kerani wat dengki kat kita…

Read Full Post »

wahhh, internet hari ini sungguh laju… mane tak nya, office dah jadi macam padang jarak padang terkukur (giler lama tak guna perumpamaan ni).. ramai yang dah bercuti.. ramai yang dah mencutikan diri.. ada jugak yang masuk sekadar untuk punch card..

jalanraya juga lengang. kalo hari hari biasa di bulan ramadan ni, memang nak cari nahas la kalau keluar rumah pukul 7.30 pagi untuk sesiapa yang mengambil WP 2. tadi aku keluar rumah pukul 7.45 pagi, sempat sampai opis pukul 7.58 pagi. tapi disebabkan kerani tersayang dah tolong punchkan, so takda la rushing sangat.

Minggulepas aku keraskan jugak semangat untuk berbuka di seremban. layan nasi beriani ori. huhu. nasik memang sedap, beras lembut, tak macam yang kat pasar malam / bazar ramadan tu. suasana kedai makan kampung, tak sesak, memang best. thanx to k-lynn yang dengan baik hatinya memberikan direction kepada aku dan “keluarga” ke restoran nasi beriani ori kepunyaan maskan enterprise. (hehehe, ayah kepada si wak tu yang punya kedai makan yang best ni). hopefully lepas ni pon kualiti makanan dikekalkan, agar dapat menarik lebih ramai pelanggan.. (ayat skema, sebab aku br je sudah buat paper work and teks ucapan.. ngeh ngeh ngeh..)

hari ini ada peserta kursus SPP 2/2008 yang tersayang nak belanja makan kenny rogers. ehhehe… murah rezeki kan? esok dah nak naik flight balik kampung. kira last la aku beli tiket raya sendiri ni.. tahun depan dapat tiket free dah… MAS full-fare.. haha. .sape dengki, angkat tangan!!!!

Read Full Post »

Taggeez

aku ngantok.. siyes yang amat sangat.. mlm tadi tido kol 2 lebey… penat bekerja seharian sehingga tengah malam…

walaupun since pagi tadi asyik dok nguap je, tapi hari ni hari yang agak produktif.. pagi tadi selesai drafkan 24 keping surat, semuanya ditandatangani oleh boss.. petang ni kena setelkan 76 keping lagi surat.. yang ini aku yang sign.. huhu.. lenguh siot..

Wakenabebbbb.. wa kena tag! so, layan je la…

Bagaimana caranya?

1. Copy gambar di bawah lalu posting di blog anda.
2. Teruskan tags ini minimum ke 5 blogger muslim yang anda kenal.
3. Jangan lupa tinggalkan komen pada blog mereka.
4. Tulis alamat blog anda (di bawah gambar) setelah alamat blog pemberi tag

Okay, minimum 5 bloggers yang saya kenal…untuk ditag…[kalau ada masa buatlah…]

  1. MySayang.com
  2. Yantie
  3. Khai
  4. K-lyn
  5. Ziggurats

Read Full Post »

Bluwekkk!!!

Hari ini saya pening kepala. jarang betul saya menghapdet blog dari pejabat. slalu nya saya hapdet dari rumah. tapi hari ini saya rasa sungguh bosan dan tidak “cargas” untuk melakukan kerja.

apa yang terjadi di hujung minggu lepas?

hari sabtu saya dan pasangan berbuka di jusco cheras selatan, di tempat kegemaran saya yang ada menjual nasi goreng yong chaw.. tapi alangkah terkejutnya saya bila makanan yang dipesan tidak seperti biasa. kuantitinya agak kurang berbanding dengan dulu. mungkin inilah kesan kemerosotan ekonomi yang sedang dialami seantero dunia.. takpe lah, asalkan dapat merasa..

hari ahad saya berbuka sorang-sorang di rumah. huhuhu, semua teman hilang membawa haluan masing-masing. MySayang.com berbuka di shah alam bersama-sama dengan rakan-rakan beliau. hari ahad tu memang satu hari yang sungguh tidak produktif dan membahayakan perahu-perahu serta bot-bot kecil di persisiran pantai. semalaman tidak dapat tidur. terlelap sekejap sebelum waktu sahur. sahur lak di McD equine yang sungguh sengal. order big breakfast tapi terpaksa makan dengan tergesa-gesa kerana set breakfast hanya mula dijual pada pukul 5 pagi. ngok ngek sungguh mereka kerana tidak mahu menjual breakfast set lebih awal. dah tau ramai customer tunggu breakfast set tu seawal pukul 4 or 4.30 pagi. bila detik 5 pagi, baru terhegeh-hegeh untuk mula mengeluarkan set breakfast. dah tu, ramai plak yang terpaksa menunggu giliran untuk memesan makanan. pukul 5.30 pagi, masih ada yang sedang berbaris hendak memesan makanan. kompomnya lah tak sempat merasa kerana sudah hampir dengan waktu imsak. (Tuan Yang Dipertua, saya ingin mencadangkan agar penjualan set sarapan pagi di restoran McDonald di seluruh negara bermula pada jam 4 pagi:::: Yang setuju kata setuju::: (setujuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuuu):::yang tidak setuju kata tidak::: (tidak)::::: lebih suara setuju. usul diluluskan::)

hari ini sepatutnya saya berbuka di niosh memandangkan ada jemputan rasmi untuk majlis berbuka puasa dan pra-raya yang dianjurkan oleh peserta-peserta kursus Sijil Perhubungan Perusahaan S41 yang akan tamat kursus pada hari rabu ini. mulanya memang semangat saya berkobar-kobar hendak pergi. akan tetapi, last minute, dengan berat hati saya mengkenselkan penyertaan saya disebabkan oleh beberapa faktor yang mengecewakan saya sebagai penyelaras kursus. so, saya ambil kesempatan untuk berbuka di Penang Village, Alamanda Putrajaya (semuanya ada di sini)… gambar para peserta akan dikemukakan kemudian, bila kerajinan diri ini menjelma.

esok (selasa), kemungkinan besar saya akan berbuka seorang diri lagi memandangkan semua rakan-rakan mempunyai agenda masing-masing. MySayang.com pun akan menghadiri majlis berbuka puasa di pejabatnya. hmmmm… air mata air mata…

oklah… sudah tiba masanya untuk berhenti menaip.. nanti saya menulis lagi.. menulis entri yang tiada kaitan dengan hidup orang lain.. entri yang tiada membawa apa-apa makna… saya memang begitu…………

Read Full Post »

Jalan-jalan cari nahas!

tajuk di atas tiada kaitan dengan apa yang ingin disampaikan..

salah satu kegemaran saya adalah makan (macam la semua orang tidak tahu!!).. sepanjang bulan puasa ini, waktu berbuka semestinya menjadi igauan terutamanya apabila memikirkan tempat berbuka.. banyak faktor yang perlu dipertimbangkan. tapi kadang kadang, main terjah je.. tapi keselesaan, dan kewujudan tempat solat maghrib sudah pasti menjadi faktor utama..

ada tempat yang menyediakan juadah berbuka yang menyelerakan. mungkin ada speciality yang membuatkan orang tertarik untuk ke sana.. atau selera di bulan puasa tiba2 sahaja terfikir untuk berbuka di tempat itu.

ada tempat yang turut menyediakan surau atau kawasan kecil untuk bersolat maghrib. tetapi kebiasaaannya tempat itu menyediakan hidangan buffet, bagi memberi peluang pelanggan menunaikan solat maghrib. ye lah, bila makanan di depan mata, sudah pasti kita kekadang terleka.

atau mungkin saja kita bertandang ke kedai itu kerana ingin mencuba, mungkin juga kerana dah takda tempat lain yang available. sadis tull alasan sebegitu rupa..

ape yang aku merepek ni? aku nak citer, tadi aku gi berbuka buffet kat restoren puteri bongsu kat bangi. dua tahun yang lepas, aku gagal untuk mendapatkan tempat kat kedai tu waktu berbuka. tu la, sape suh datang lambat? hari ni aku siap siap booking tempat tu pukul 5.15 petang. nasib baik tak ramai. bolehlah makan dengan selesa sket… buffet nya murah sahaja.. RM20 untuk orang dewasa.. makanan ala masakan kampung. memang best pada selera aku.. ada nasi campur, nasi goreng kampung, bihun goreng, asam pedas ikan pari, ayam masak confuse (confuse sebab aku tak tau ayam tu masak ape..), sambal sotong, sayur bayam (spinnach ni.. leh jadi popeye the sailorman), dan pelbagai kuih muih. paling best, air tembikai dia bagi free.. free flow.. ada abc buat sendiri… teh dan kopi yang sungguh mengkagumkan.. best best.. sayang lak tak amik gambar tadi… kedai tu simple je, tapi masakan dia sedap.. pastu ada surau untuk solat.. staff situ friendly, suka senyum tak kira kepada siapa… jeng jeng jeng…

sepanjang ramadan ni, aku dah pegi pelbagai tempat makan… KFC, Marshe, nasi beriani, nasi kerabu ayam percik, bazar ramadan presint 2, fasa i bangi, sg ramal kajang, equine park depan restoren baling, kalo rasa-rasa malas nak keluarkan duit, berbuka sahaja di NIOSH.. kompom makanan free dan banyak choices).. hmm.. mane lagi eh? tak hengat dah.. skarng ni, dah ada check list tempat berbuka yang aku nak try..

  1. nasi beriani kat somban (k-lyn yang suggest)
  2. buffet hotel kat port dickson (murah beb, berbelas-belas ringgit je.. seafood lak tu)
  3. buffet kat a famosa resort (yang ni kena KIV, sebab makanan ditaja oleh orang yang berkepentingan.. kena isytihar penerimaan pemberian dulu baru leh pegi.. nak jaga keutuhan ni.. huhu)
  4. satay kajang
  5. bagan lalang (tak berkesempatan lagi nak pegi)
  6. equatorial hotel bangi (yang ni kena KIV jugak ni.. alasan sama seperti di atas)
  7. dll…

alhamdulillah rezeki boleh dikatakan agak murah bulan ini… sebab tu boleh buat semua ni… syukurrrrrrrrrrrr

Read Full Post »

Saya puas hati!!

hari ini mungkin salah satu hari yang boleh dikategorikan sebagai gembira di bulan yang mulia..

pagi ni perjalanan ke opis sungguh lancar tanpa ada gangguan lalulintas yang saban hari menyakitkan hati dan perasaan gua.. mungkin disebabkan oleh cuti umum di negeri selangor hari ni.. rupa2nya yang selalu menyebabkan kesesakan lalulintas kat sini adalah berpunca daripada pekerja-pekerja negeri selangor!! gua tak kesah kalo lu orang nak cuti hari hari.. haha.. gua tak jeles langsung! asalkan lu orang tak menyesakkan lalulintas di sini!! tull tak kawan2 yang dok kat seri kembangan? (echah, fahmi, yantie, dll?)

then, kat opis gua buat paper untuk kelulusan menganjurkan kursus, keseluruhan proses untuk mendapatkan kelulusan daripada 3 peringkat cuma mengambil masa kurang daripada 10 minit! lepas gua dapat kelulusan daripada encik pengarah, gua jolok paper tu kat setiausaha bahagian dasar yang menanggung tugas timbalan ketua setiausaha dasar (kebetulan lak SUB tu bekas boss gua).. then terus naik ke tingkat 9 utk bagi kat ketua setiausaha untuk kelulusan muktamad. tak sampai 30 saat dalam bilik dia, gua keluar daripada bilik dia dengan senyuman di muka.. gua berjaya dapat kelulusan dia dengan senang lenang dan tanpa banyak soalan… mungkin jugak disebabkan mood dia baik sekali pagi ini..

gua kompomkan dengan resort kat jerantut tu 19 oktober 2008 hingga 31 oktober 2008.. 31 hb tu hari jumaat, so mungkin gua extend dok situ sampai ahad, 2 november 2008.. hahha.. gua perlukan masa untuk bercuti gak beb.. so all in all, mungkin gua berada kat situ untuk 15 malam!!

hari ini jugak gua berjaya genggam surat pemangkuan M44 daripada bahagian pengurusan sumber manusia.. dah lama sebenarnya nak tunggu surat tu.. gua ajak puteh, colleague gua untuk naik ke tingkat 8, jumpa terus kerani yang handle perjawatan ni.. pastu gua cek buku servis, kompom dah elaun tanggung kerja gua sedia tercatat kat situ.. seribu lebey tuu.. alhamdulillah, rezeki gua murah kali ni… tertunggak selama 4 bulan dah skarang ni.. bahagian kewangan plak mengkompomkan elaun tu akan masuk bersama-sama dengan gaji bulan ni… walaupun mungkin gua akan dikenakan cukai pendapatan dan potongan keydabelyouespii, tapi yang penting gua puas hati!

perasaan gembira tu terbawak bawak hingga gua tergerak hati nak belanja kawan2 berbuka puasa.. antara yang bertuah adalah hosmet2 gua semua.. langkah kanan lu eh! memula gua ingat nak ajak gi berbuka kat kedai asam pedas kleypot kat saujana impian (kedainya cuma walking distance daripada kedai ngok ngek YAP yang membengangkan gua semalam.. ).. malangnya makcik yang gua tepon tu bagitau dia tak buat acara berbuka puasa.. cuma untuk take away saja.. tapi gua tak marah.. hari ini gua tak marah… tanak marah.. gua nak jaga jantung dah tekanan darah gua… hahaha… gua pusing2 kat kawasan tu untuk cari port yang best untuk berbuka… gi survey beberapa buah kedai makan yang ada kat situ, haram sebijik pon tak best… bila mula nak terasa hampa, gua jumpa satu kedai beriani gam ni.. selera gua membuak buak untuk try kat situ.. so gua call hosmet2 gua semua, mintak diorang tukar destinasi ke kedai tu.. servis memang mantap, tak macam YAP. makanan sampai sebelum waktu berbuka.. nasi beriani tu sungguh menyelerakan. RM9 sepinggan, flat rate untuk beriani ayam, kambing dan lembu.. kira murah la tu.. keriani gam kat uniten tu ada mahal sket kan?

bila dah licin pinggan, semua nya berharga RM56 sahaja (nasi beriani gam 5 pinggan, nescafe ais dua, teh ais satu, teh o ais limau satu jag). puas hati aarrrr… gua rekemen la lu orang datang kedai ni..

jumaat ni, kalo takda halangan, gua akan ke jerantut untuk gi recce resort tempat pertapaan gua selama 15 malam pada oktober ini.. salah satu lagi acara mengular dan keengganan untuk stay kat opis.. so sape2 yang rasa tanak dok opis hari tu, bolehlah ikut gua gi jalan2 kat negeri orang.. gua balik hari je, petang tu ada event lain plak kat NIOSH..

gambar sekadar hiasan

kalo nak merasa, lu pegi la kedai tu sendiri

Read Full Post »

Older Posts »